Carregant pàgina...

¿Vols col·laborar amb el Blog del CCN?

Si vols col·laborar amb el Blog del Club Català de Naturisme pots enviar les teves cròniques, notícies, anècdotes,... fent click aquí

16 de maig 2008

És nudisme o naturisme?

Existeixen diferents interpretacions referides al terme NUDISME i NATURISME

Alguns els diferencien dient que en usar "nudisme" ens referim al simple fet d'estar sense roba i en dir " naturisme " , ens referim a una filosofia o un estil de vida.

Però això no és tan simple com sembla.

Asì, el Diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola, defineix la paraula " NUDISME ( Del lat. nudus, nu, i -ismo ) 1) Actitud o pràctica de qui sostenen que la nuesa completa és convenient per a un perfecte equilibri físic i fins i tot moral. .2) Doctrina o teoria que el propugna" amb el qual implícitament identifica ambdós termes.

Per entendre aquesta confusió ens hem de remuntar a la Història Europea : A començaments del segle XIX a Alemanya sorgeix el moviment " Naturista " que se'l relacionava amb cures naturals en Clíniques (que avui en diem Spa) on els pacients prenien el sol nus en grups i també feien dietes naturals i vegetarianes .

En general aquesta tendència considerava que el sol i la naturalesa eren la millor font de salut i de curació de determinades malalties físiques i psíquiques. I d'aconseguir un perfecte equilibri entre ambdós aspectes.

Posteriorment, aquest terme s'estén a tot grup de persones que compartissin espais naturals prenent el sol, fent esports, no sol com a mitjà de curació, sinó per gaudir del plaer del natural en societat, no requerint-se necessàriament les dietes vegetarianes.

Es va cridar a aquesta filosofia de vida la Cultura dels Cossos Lliures (FKK) difosa a Alemanya i els països Nòrdics- i posteriorment en tot el món.

Aquests grups eren summament respectuosos i acurats de les relacions humanes, excloent de les mateixes qualsevol tipus de manifestació sexual. I no perquè fossin asexuats, sinó perquè eren reunions de tipus familiar, que incloïen avis, fills i néts. Eren grups integratius, no discriminatoris que tenien en comú l'amor a la naturalesa.

De manera tal que el nudisme, des d'un principi, va ser un dels aspectes del naturisme, però no l'únic: el respecte a si mateix, a l'altre i al medi ambient formaven part d'aquesta forma de vida social, en contacte amb la naturalesa. Eren conceptes implícits en les reunions nudistes el que explica la definició que se li dóna al Diccionari de la RAE.

Finalment i per acabar amb aquesta confusió, actualment l'INF -FNI ha acceptat que s'utilitzin ambdós termes com a sinònims, encara que a Amèrica se li sol addicionar el terme Nudisme a raó que "naturisme" és correntment utilitzat per moviments vegetarians, no necessàriament nudistes.



DENOMINACIÓ DE L'ACTIVITAT NATURISTA A L' AMERICA LLATINA

En la Trobada Llatinoamericna de Naturisme (ELAN 2), realitzada a Còrdova., Argentina, el desembre de 2007 es va introduir en les conclusions la següent recomanació:

Si bé, la paraula Naturisme és acceptat com sinònim de Nudisme en països europeus, a Amèrica Llatina sol identificar-se'l amb vegetarianisme o cures naturals, que no necessàriament impliquen el nudisme. Per tant, se suggereix addicionar la paraula NUDISME per referir-se a l'activitat i NUDISTA als qui ho practiquen

En Argentina, hem definit NUDISME NATURISTA per a dir :
"una forma de vida en harmonia amb la naturalesa, caracteritzat per la pràctica del nu en comú, amb la intenció de reforçar el respecte per un mateix, pels altres i pel medi ambient. " Federació Naturista Internacional (FNI):

ALTRES TÈRMINOS RELACIONATS

NUDITISME és un moviment sorgit a Barcelona, que reivindica el dret a la lliure expressió de la nuesa humana anomenant "nuditista" la persona que, sense condicionaments externs, s'expressa en nuesa, deixant a part els termes "naturista" i "nudista", que consideren confusos. Així mateix estan en contra de la idea de tenir espais reservats per a la nuesa en públic, per considerar-los discriminatoris. També rebutgen qualsevol exigència contra la decisió individual i lliure de mantenir-se en nuesa o d'usar robes . Són els seus precursors Jacint Ribas i Just Roca, ambdós presidents de les associacions nudistes. ADDAN i ALETEIA .

DESNUDISME en vista de la definició de Nudisme donada per la RAE, existeix una quantitat de nus que no poden cridar-se "nudisme" tal com els nus de protesta, nus comercials, nus sexuals per als quals és preferible utilitzar l'acabo " desnudisme " o " desnudistes ".

En USA es denomina també " SKINNY DIPPING, " al fet de despullar-se pel mer plaer de fer-ho i el terme prové dels nedadors i bussejadors que van descobrir una major llibertat i velocitat en nedar sense robes. Actualment se l'utilitza en USA com a sinònim de nudisme, encara que l'AANR significa Associació Americana per a la Recreació nua (American Asociation for nude Recreation) i denominen recreació nua a les activitats naturistes.

Font: Revista Nudelot

Enviat per: Víctor - CCN