Carregant pàgina...

¿Vols col·laborar amb el Blog del CCN?

Si vols col·laborar amb el Blog del Club Català de Naturisme pots enviar les teves cròniques, notícies, anècdotes,... fent click aquí

26 de març 2008

Està prohibit el nudisme?

La pràctica del nudisme a l'estat espanyol actualment no està prohibida ni penalitzada.
La nova regulació al codi penal dels "delictes d'escàndol públic" i la supressió de la tipificació com a faltes de les conductes que atempten contra la moral converteixen, teòricament, es apte per a la pràctica del nudisme qualsevol punt de la geografia espanyola.
Així, la nuesa està permesa tant a les platges com a totes les aigües d'ús públic, incloent rius, llacs i embassaments (en els quals no estigui expressament prohibit el bany). Només hi pot haver restriccions en llocs privats pel que fa al dret d'admissió, però no es pot ni multar ni detenir a ningú per anar nu.
El Codi Penal, en una reforma de l'any 1989, va despenalitzar els delictes d'escàndol públic (art. 431), és a dir, les accions que "de qualsevol manera ofenguessin el pudor o els bons costums amb fets d'escàndol greu"; alhora que va deixar sense contingut el que fins llavors havien estat les faltes contra "la moral, els bons costums o la decència pública" (art. 567). Això va suposar un bon impuls per a les reivindicacions dels qui practiquen el nudisme, no com una forma de protesta social, sinó com una via per gaudir del contacte absolut del cos amb la natura. Però encara quedaven alguns articles obsolets que servien per argumentar la falta de moral i educació de les persones que es mostraven nues en públic i que s'aprofitava sovint per denunciar-les.
L'any 1996 entrà en vigència el nou Codi Penal i a Catalunya, el 13 de febrer de 1997 va ser aprovada una Resolució sobre la pràctica del nudisme pel Parlament amb el text següent:
"El Parlament de Catalunya:
a) Reconeix que tots els ciutadans i ciutadanes tenen els mateixos drets i llibertats, però cada persona pot exercir-los mentre no col·lisionin amb els drets i llibertats dels altres, la qual cosa en subordina l'exercici a la tolerància i al respecte mutus.
b) Constata la necessitat que les administracions que hi siguin competents adoptin les iniciatives i les mesures necessàries per suprimir els obstacles reglamentaris que impedeixin la pràctica del nudisme."
Si voleu més informació sobre legislació respecte el nudisme podeu descarregar-vos el tríptic informatiu. El nudisme una més de les teves llibertats (en pdf).

Text: CCN